کنترل و درمان لکه برگی خیار
کنترل و درمان لکه برگی خیار با روش های مختلفی امکان پذیر است تا از ایجاد خسارت برای این محصول جلوگیری شود.
به منظور اینکه محصول خیار به خوبی پرورش پیدا کند و کیفیت و کمیت لازم را داشته باشد، باید نسبت به مراقبت های آن بی توجه نبود. آبیاری منظم، از بین بردن علف های هرز، استفاده از کودهای مناسب و استفاده از روش های شیمیایی و بیولوژیکی برای دفع آفات و بیماری های خیار از جمله اقداماتی است که باید مورد توجه قرار بگیرد. لکه برگی از بیماری های شایع خیار می باشد که منجر به کاهش کیفیت خیار می شود.
بیماری لکه برگی خیار و نشانه های آن
برای کنترل و درمان لکه برگی خیار باید شناخت خوبی از نشانه های این بیماری داشت. این بیماری مستقیماً، اثری روی میوه ایجاد نمی کند. علائم بیماری معمولاً روی برگ گیاه قابل رؤیت می باشد. ولی در صورتی که شرایط برای گسترش بیماری مساعد باشد، ساقه و دمبرگ ها صدمه می بینند.
نشانه های اولیه بیماری روی برگ های قدیمی بوته به صورت نقاط کوچک با مرکزی به صورت قهوه ای رنگ یا خاکستری رنگ روشن ظاهر می شود. زمانی که بیماری پیشرفت می کند، لکه ها بزرگتر و تیره تر می شوند و در نهایت لکه ها به صورت هاله ای رنگ پریده نمایان می شوند. در مواردی مرکز لکه ها به صورت ترد و شکننده در می آید. زمانی که برگ ها به سبب ایجاد این نشانه ها از بین می روند، کیفیت محصول خیار تحت الشعاع قرار می گیرد.
عامل بیماری لکه برگی
با روش های کنترل و درمان لکه برگی خیار می توان از کاهش کیفیت محصول خیار جلوگیری نمود. عامل این بیماری، قارچ های متعددی است که یکی از آنها، قارچ Cercospora Citrullina می باشد. آب و هوای مرطوب و در محدوده دمایی 26 تا 32 درجه سانتی گراد، شرایط مناسبی برای رشد این قارچ می باشد و احتمال ابتلا به بیماری را افزایش می دهد.
زمستان گذرانی عامل بیماری بر روی بقایای گیاهی و علف های هرز انجام می شود. این قارچ می تواند توسط باد و آبیاری بارانی به دیگر محصولات منتقل شود و سبب ابتلای آنها به بیماری لکه برگی شود. با دیدن نشانه هایی مانند پیچیدگی برگ ها، آفتاب سوخته شدن برگ ها و ایجاد بافت پودری تیره روی برگ ها باید برای مقابله با بیماری اقدام نمود. لکه برگی را از بیماری های مخرب خیار می دانند که در نقاط مختلفی از جهان شیوع دارد.
اقداماتی برای کنترل و درمان لکه برگی خیار
1- تناوب زراعی دو تا سه ساله با گیاهان غیرمیزبان، کمک زیادی به کنترل و پیشگیری از بیماری می کند.
2- بقایای گیاهی باید از بین بروند و نابودی بوته های آلوده به طور کامل انجام شود.
3- بوته ها نباید در مجاورت گیاهان جالیزی کشت شود.
4- پس از برداشت خیار، شخم زنی باید به صورت عمیق انجام شود.
5- سموم شیمیایی مناسب برای مقابله با بیماری باید پس از تأیید کارشناسان گیاهپزشکی صورت بگیرد تا به کسب نتیجه موردانتظار منجر شود.
6- استفاده از بذرهای مقاوم، اقدام مناسبی در راستای کنترل و درمان لکه برگی خیار می باشد.
7- از رمان رشد گیاهچه ها باید کوددهی با استفاده از کودهای مناسب انجام شود.
سخن پایانی
خیار، محصولی است که برای رشد باکیفیت خود به مراقبت هایی نیاز دارد. محصول خیار در طول رشد خود ممکن است به بیماری های مختلفی مانند لکه های برگی آلترناریا، آنتراکنوز، لکه برگ زاویه ای، پژمردگی و ... دچار شود. هر یک از این بیماری ها سبب کاهش کیفیت محصول خیار می شوند. کنترل و درمان لکه برگی خیار باید به موقع و با اقدامات اصولی انجام شود تا از ایجاد خسارت برای کشاورزان جلوگیری شود.
شما عزیزان می توانید جهت کسب اطلاعات بیشتر با کارشناسان ما در ارتباط باشید یا به سایت سپند شیمی تیوان مراجعه نمایید.