سفارش تبلیغ
صبا ویژن

روشهای پایش و ردیابی مگس پیاز

پایش و ردیابی مگس پیاز سبب می شود که از ایجاد خسارت به این محصول جلوگیری شود و راهکارهای مقابله با آفت در صورت نیاز انجام شود.

مگس پیاز که نام علمی آن Delia antiqua می باشد، در برخی از نواحی کشت پیاز دیده می شود. دیگر میزبان های این آفت شامل تره فرنگی، سیر، موسیر و گیاهان زینتی پیازی و ... هستند.

نحوه تشخیص و شکل شناسی

به منظور پایش و ردیابی مگس پیاز نیاز است که این مگس را به خوبی شناسایی نمود. تخم این آفت به صورت بیضی مانند و سفید شیری و به طول 1 تا 1.5 میلی متر است و دارای 10 نوار طولی می باشد. لاروها به صورت سفید مایل به کرم در طول 6 الی 8 میلی متر می باشند و پا ندارند و سر آنها به صورت مخروطی شکل می باشد.

شفیره این آفت به صورت بیضی مانند، زرد مایل به قهوه ای در طول 4 الی 5 میلی متر می باشد. شفیره ماده از شفیره نر بزرگتر می باشد. حشره کامل به اندازه 6 الی 7 میلی متر می باشد و زرد رنگ و پر مو است. سر به شکل کروی و پیشانی به صورت مستطیلی مانند می باشد. قفسه سینه آن خاکستری رنگ است و دارای کرک های کوچک سیاه رنگ می باشد. این مگس در زمان استراحت، بال های خود را جمع می کند.

نحوه خسارت مگس پیاز

با روش های پایش و ردیابی مگس پیاز می توان از ایجاد خسارت، ممانعت به عمل آورد. لاروهای سن یک آفت بعد از خروج از تخم به بافت های گیاهی نفوذ می کنند و تا مرحله 3 تا 5 برگی، تغذیه خود را از بافت گیاهی انجام می دهند. لاروهای سنین دو و سه، تغذیه خود را از غده های در حال رشد انجام می دهند که این مسئله سبب افزایش احتمال پوسیدگی پیاز در زمان انبار می شود.

نه تنها تغذیه مگس از گیاه مستقیماً به محصول صدمه می زند، بلکه هجوم قارچ ها و باکتری های مولد پوسیدگی مانند قارچ جنس Botrytis و باکتری Erwinia carotovora به صورت غیرمستقیم خسارت هایی را به محصول وارد می کند. خسارت این مگس روی پیاز ممکن است از 20 تا 90 درصد باشد، اما این آفت روی سیر سبب ایجاد خسارت اقتصادی نمی شود.

آفت توسط نفوذ به بخش زیرزمینی پیاز در خاک، در بخش هایی مانند ساقه کانال هایی را بوجود می آورد. لاروهای جوان آفت، بافت پیاز را سوراخ کرده و فلس های آن را می خورند. نشاء هایی که در معرض هجوم این آفت باشند، نابود می شوند.

راهکارهای مهم برای پایش و ردیابی مگس پیاز

برای مقابله با این آفت چندین راه داریم:

بازدید دوره ای: بوته ها باید در ابتدای بهار با هدف مشاهده نشانه های آفت و خسارت مربوط به آن، به دقت بررسی شوند.

ردیابی با تله های فرمونی: تله های فرمون جنسی و نصب کارت های چسبنده زردرنگ، اقدام مناسبی برای به دام انداختن این آفت می باشد. این تله ها و کارت ها باید در حاشیه زمین و در مجاورت بوته های در حال رشد کار گذاشته شوند.

مبارزه زراعی: کاشت دیرهنگام با توجه به وضعیت آب و هوایی می تواند تأثیری در پیشگیری از هجوم این آفت داشته باشد.

شکار آفت: برای پایش و ردیابی مگس پیاز بهتر است به نصب تله های مکفیل دارای طعمه مسموم تغذیه ای اقدام شود.

کنترل شیمیایی: استفاده از سموم شیمیایی مناسب در دوز مصرفی ایده آل می تواند اقدامی اساسی و نتیجه بخش در مقابله با این آفت باشد و در مدت زمان کوتاه سبب از بین رفتن آفت شود. بهترین سم برای نابودی مگس پیاز را با مشاوره با کارشناسان و متخصصان انتخاب کنید تا نتیجه ایده آل را دریافت کنید و شاهد نابودی کلی آفت باشید.